Saturday, September 24, 2011

tips -tips berguna....

selamat pagi semua....
lama dah tak tulis entry kt blog si gadis orem niiii....
pape pom,harap korang semua sihat2 semua...


sekarang ini, ida bz dengan tugasan asemen yg kena hantar seperti tarikh yang ditetapkan....dah laa ade 3 tugasan yang perlu disiapkan,tapi masih lagi blur2......eheheheheh


betul ker mood mempengaruhi pemikiran kita?mksud ida, bila kita rasa nk buat tugasan tapi otak lak xdapat nk berfikir dengan serius dsebabkan mood kita yg masih bercelaru dsebabkan sesuatu masalah yg mengganggu....
ida pom menghadapi situasi cam ni,meyebabkan ida kehilangan masa untuk menyiapkan tugasan....


antara tips2 yang ida gunakan untuk menyiapkan tugasan ini...



1)membuat sembahyang sunat dan membaca surah-surah kecil untuk menenangkan diri
2)merehatkan diri dengan cara tidur supaya kita tidak terlalu memikirkannya
3)apabila bangun dari tidur,elakkan memikirkannya lagi...
4)memberikan ganjaran kepada diri sekiranya berjaya menyiapkan tugasan
   contohnya, ganjaran dapat menonton wayang@shopping selepas menyiapkan tugasan
5)mencari alternatif untuk meluahkan perasaan
   contohnya, menceritakn kpd seseorang yg terdekat @berbual dgn ibubapa@menulis blog...


2 jer tips-tips yg ida boleh bg kt korang yg ada masalah cam ida,alhamdulillah korang ok.....just like me....
kan,setiap org pasti ade masalah dan setiap masalah pasti ada cara penyelesaiannya dan semua itu bergantung kepada kita untuk menyelesaikan supaya kita tidak berasa menyesal kelak nanti...




opps,kita terbaCa ciTer U laa,pat-pat komen tow

2 comments:

Cik Ila said...

tips yg bagus!!! ;)

iDa said...

terima kasih cik lla